Over Jolanda Hogenbirk

Jolanda Hogenbirk, MindWalker, wandelcoach in Amsterdam
logo MindWalker

En toen ging het mis

Mijn carrière startte in de film- en tv-wereld. Ik vond mijn werk leuk, geen dag was hetzelfde en de lange dagen en de stress nam ik voor lief. Als ik hard gewerkt had dan laadde ik mijn batterij ’s avonds en in het weekend weer op. Maar de stressvolle omgeving begon toch zijn tol te eisen.

De altijd vrolijke, energieke Jolanda sliep slecht, was constant moe, altijd bezig met wat ze nog allemaal nog moest doen, voelde constant stress, had daardoor een kort lontje en was vaak kribbig en kon behoorlijk snauwen.

In het voorjaar van 2017 ging het volledig mis. Ik kon letterlijk geen één voet meer voor de andere zetten Ik was in een burn-out beland. Met de burn-out kwam het besef: Het moet anders in mijn leven. Ik had wel eens gehoord dat mindfulness goed voor je was en ik kreeg van verschillende mensen het advies om veel te wandelen. Dus….mijn eerste stap naar herstel werd een cursus mindfulness én iedere dag wandelen. Dit veranderde mijn leven uiteindelijk volledig.

Een nieuw begin

Ik realiseerde me dat ik al heel lang keuzes had gemaakt met mijn hoofd i.p.v. met mijn gevoel (op de gebied van studie, werk en relaties). Ik leerde weer te voelen i.p.v. te denken. In het begin doodeng en confronterend maar ik zou niet meer anders willen. Ik liet de ‘oude’ Jolanda achter me en creëerde een Jolanda 2.0. Een Jolanda die zich niet meer gek laat maken.

Ik voel geen stress meer en als ik dat af en toe wel voel, herken ik het en kan ik er iets aan doen zodat deze weer snel verdwijnt.  Zo zat ik laatst in de auto en iemand probeerde mij af te snijden. Ik begon direct te schelden en ik voelde mijn boosheid en de daarbij behorende stress omhoog komen. Toen ik dat merkte moest ik gewoon lachen om mezelf, waarom liet ik me zo opfokken? Ik liet de auto vervolgens vriendelijk voor en dacht “ach, die heeft vast een rotdag”, direct was de boosheid en stress verdwenen en ik reed met een glimlach rond mijn lippen verder.  Als ik was blijven hangen in de boosheid en stress dan had ik er nog uren last van gehad.

Ik ben relaxter dan ooit tevoren, ben zelden meer kribbig en ik slaap goed waardoor ik veel energie heb. Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik in 2017 amper één voet voor de andere kon zetten, ik loop nu met gemak 15 km.

Door naar mijn gevoel te luisteren is ook mijn werksituatie volledig verandert, Ik heb verschillende opleidingen gevolgd, ben mijn eigen bedrijf gestart en doe nu het werk wat ik het allerliefste doe: vrouwen met stressgerelateerde klachten helpen. Ik durf te zeggen dat ik voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig ben en dat ik weer leef i.p.v. dat ik overleef.

Wat je van mij moet weten

Mijn kracht is mijn positiviteit en enthousiasme. Mensen komen boordevol energie bij mijn sessies vandaan. Ik ben eigenwijs en overtuigt van mijn gelijk. Ik weet wat werkt en blijf daar tot vervelends toe op hameren. Confronterend maar wel op een liefdevolle manier.

Mijn visie

Stressgerelateerde klachten kun je aanpakken door tegenover elkaar in een kantoor te gaan zitten maar ik ben van mening dat het effectiever is om samen de natuur in te gaan. De natuur werkt helend en doordat je wandelt, hoeft je elkaar niet de hele tijd aan te kijken waardoor je makkelijker kunt praten over zaken die gevoelig of pijnlijk zijn. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat wanneer je op een gezonde manier leert ademen en je weet hoe je (pieker) gedachten kunt uitschakelen je goed op weg bent naar meer energie en minder stress.

Als je mij zou kennen zou je weten dat ik….

* in mijn vrije tijd veel in de natuur te vinden ben. Wandelend of met een verrekijker in de aanslag om vogels te spotten.
* op redelijk hoog niveau squash speel.
* een echte stier ben: ik hou van structuur, ben praktisch, betrouwbaar, vriendelijk en standvastig.
* nog steeds mijn ware Jacob niet ben tegengekomen maar ik ervan overtuigd ben dat deze binnenkort mijn pad zal kruizen.

Over MindWalker. Jolanda Hogenbirk! Wandelcoach in Amsterdam
logo MindWalker

Ervaring