Blog: In de stilte kun je alles horen.

In de stilte kun je alles horen

Tijdens het wandelen kwam ik een bankje tegen waar deze tekst op stond. De tekst raakte me. Vroeger zocht ik altijd de drukte op om de stilte in mezelf maar niet te hoeven horen. Bijzonder om te realiseren wat er allemaal kan veranderen in een jaar.

In het voorjaar van 2017 raakte ik burn-out. Om minder stress te voelen heb ik een cursus mindfulness gevolgd en ben ik iedere dag gaan wandelen. Een super goede combinatie ontdekte ik direct! Wandelen in combinatie met mindfulness! Ik besefte door de mindfulness dat ik niet in het ‘hier en nu’ leefde, maar op de automatische piloot. Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens het wandelen. Ik liep alsof ik een soort waas voor mijn ogen had, in gedachte verzonken was en weinig oog had voor mijn omgeving. Gek om dat opeens te merken bij jezelf. Ik had er nooit eerder bij stil gestaan. Alleen al door dit te realiseren ging er letterlijk en figuurlijk een wereld voor mij open. Door echt aanwezig te zijn in het ‘hier en nu’ hoorde en zag ik opeens van alles. En ik heb er een nieuwe hobby bij gekregen: vogels kijken. De mensen die mij goed kennen waren enorm verbaasd: Jij? Vogels kijken? Niets voor jou. En dat klopt. Dat was ook niets voor de oude Jolanda maar de nieuwe Jolanda kan hier intens van genieten. Je kunt me dan ook vaak gewapend met verrekijker en sinds een jaartje ook met fototoestel (weer een nieuwe hobby ?) terugvinden in een of ander natuurgebied. Heerlijk!

Veel wandelen in de natuur gecombineerd met Mindfulness heeft me geleerd de stilte in mezelf te vinden, het ‘hier en nu’ bewust te ervaren.

Door deze verandering besefte ik ook: het moet anders in mijn leven. Ik heb jaren hard en onder veel stress gewerkt. Dit  hectische, stressvolle leven wilde ik niet meer. Maar wat dan wel? Facebook bracht de oplossing: Ik zag een advertentie van Mindful Run voorbij komen: word Mindful Walk instructeur; een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Wauw dit was het! De combinatie van wandelen en mindfulness die ik als ervaringsdeskundige al zo waardevol vond en dan nog eens aangevuld met ademhalingstechnieken.

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en de opleiding Mindful Walk instructeur gevolgd en mijn 1e cursussen gaan geven. Zou het inderdaad  iets voor mij zijn, zou ik mijn passie en ervaring kunnen overbrengen? En weet je? Ik kan daar volmondig ja en ja op antwoorden! Sterker nog: Het zien en ervaren van wat een Mindful Walk cursus met de cursisten doet gaf me zoveel voldoening dat ik meer wilde. Ik heb dan ook de opleiding Wandelcoaching gevolgd.

We zijn nu ruim een jaar verder. Ik neem anderen met heel veel liefde en passie mee de natuur in om de stilte in zichzelf te laten vinden. Individueel of in groepsverband. Op een speelse manier. Ik heb een nieuwe “ik” ontdekt. En deze nieuwe persoon bevalt me uitermate goed! Ik heb geen goedkeuring van anderen meer nodig. Ik ben wie ik ben en voor het eerst sinds jaren ben ik oprecht gelukkig en denk ik dat ik de ware “ik” gevonden heb………

1 Reactie
  • Evert
    Geplaatst op 06:06h, 15 januari Beantwoorden

    Mooi geschreven verhaal Jolanda! En wat fijn dat je nu weer in balans bent en dit kan overdragen aan je cursisten.

Geef een reactie