Blog: Loslaten, hoe doe je dat?

Loslaten

Loslaten is voor mij als control freak en perfectionist niet altijd even makkelijk. Ben jij ook een control freak en/of perfectionist? Onderstaande tips hebben mij enorm geholpen om relaxter en liefdevoller in het leven te staan. Wellicht kunnen ze jou ook helpen.

  1. Kan ik de situatie veranderen of niet?

Veel zaken waar we ons druk over maken kunnen we niet veranderen. Het gedrag van anderen, gebeurtenissen in je leven, het weer.

Dus……heeft het zin om je hier druk over te maken? NEE! Laat het los! Met piekeren bereik je niets. Je kunt mensen niet veranderen en gebeurtenissen kunnen niet ongedaan worden gemaakt. En als het regent kun je heel lang chagrijnen maar je kunt bijv ook een paraplu gebruiken of als je nat thuis komt een heerlijke warme douche nemen.?

Het is wat het is. Accepteer het en laat het gaan (dat betekent overigens niet dat je het er mee eens hoeft te zijn!).

Als je een situatie wel kunt veranderen. Blijf dan niet hangen in die situatie maar als je er last van hebt, probeer er dan ook echt iets aan te doen. Stel: je voelt je ongelukkig in jouw baan. Praat met je baas of collega’s en kijk of er iets kan veranderen waardoor jij weer gelukkig in die baan wordt. Is dit niet het geval: durf dan de beslissing te nemen om weg te gaan. Ga op zoek naar een baan die jou wel gelukkig maakt!

  1. Accepteer mensen zoals ze zijn

De meeste problemen die je met mensen hebt, hebben te maken met controle. Jij wilt dat mensen anders zijn dan ze daadwerkelijk zijn, je hebt andere verwachtingen van mensen.

Stop met de ander proberen te veranderen en probeer niet voor de ander te denken. Begin met accepteren. Hierdoor zul je je kalmer en minder gefrustreerd voelen.

  1. Laat los wat anderen van je denken

Waarom zou je je druk maken over wat anderen van je denken? Je hebt hier geen controle over. Verzamel die mensen om je heen die je accepteren zoals je bent. Die van je houden om wie je bent.

De controle loslaten maakt je leven relaxter en liefdevoller. Voor jezelf én voor de mensen om je heen.

Soms gebeuren de beste dingen wanneer je zaken loslaat. In een van  mijn eerdere blogs heb je kunnen lezen dat ik juist door het loslaten een carrière switch heb gemaakt die ik nooit verwacht had en die me zeer gelukkig maakt.

Uiteraard zul je ook ontdekken dat zaken anders of minder goed verlopen als jij de touwtjes niet in handen hebt. Maar is dat erg? Bedenk dan dat jij niet de zorgen en de stress hebt!

Ik merk dat hoe beter ik word in de controle loslaten, des te leuker mijn leven lijkt te worden. En ik blijf oefenen, want in sommige situaties vind ik het nog knap lastig ?

Groeten en veel succes met de bovenstaande tips,

Jolanda

Heb je hulp nodig bij het loslaten en accepteren? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Info@MindWalker.nl of 06-20837846

Geen reactie's

Geef een reactie