Blog: Hoe overleef ik de herfst? Tips om depressie te voorkomen

Hoe overleef ik de herfst?

Veel mensen vinden de herfst niet zo fijn. De dagen worden korter, het wordt kouder, de regen valt met bakken uit de hemel en de ellelange wintermaanden zitten er ook nog aan te komen….Ze voelen zich lusteloos, hebben nergens zin in en willen het liefst lekker onder een dekentje cocoonen. Herken je dit? Dan kan het zijn dat jij last hebt van een herfstdipje of zelfs een herfstdepressie. Hoe zorg je ervoor dat je deze herfst wel fluitend doorkomt?

 1. Ga naar buiten

Ga zoveel mogelijk naar buiten en geniet van de frisse lucht, adem deze in en geniet van de prachtige kleuren en geuren die de natuur heeft. Trek je laarzen aan en ga het bos in. Lekker banjeren door de bladeren op de grond.

Door naar buiten te gaan laat je daglicht op je schijnen (ook bij bewolkt weer en bij regen). Daglicht is nodig om vitamine D aan te maken. Vitamine D-tekort kan leiden tot een somber gevoel of de eerder genoemde dip of depressie.

 1. Zoek de warmte op

De zon kan je lichaam in de herfst niet meer verwarmen, maar er zijn andere methoden om wat warmte in je lijf te brengen. Haal de warme truien maar van zolder en creëer net als koeien, paarden, schapen, vogels, katten en konijnen jouw eigen wintervacht.

Om echt door en door warm te worden kunnen een heerlijk warm bad, een sauna of een zonnebank je helpen.

 1. Pas je voeding aan

Als het kouder en natter wordt, heeft je lichaam behoefte aan meer warmte (zie ook het punt hierboven). Kies voor een warme maaltijd zoals pompoensoep of een stamppot ipv een koude salade.

 1. Doe leuke dingen / spreek met vrienden af

Blijf niet binnen zitten. Ga erop uit en spreek af met vrienden of familie. Houd jouw somberheid niet voor je, praat erover en lucht je hart.

 1. Probeer het positief te zien

Als jij denkt “ik heb het koud” dan zul je het ook koud hebben. Probeer eens als je het koud hebt de zon te voelen op jouw huid. Hoe gedetailleerder je die zon voelt, hoe beter het zal werken. Je zult zien, dat je het wat warmer krijgt als je dit doet.

Mocht je tijdens een herfstwandeling kletsnat worden. Denk dan niet hoe vervelend dat is maar denk er dan aan hoe fijn het is om thuis te komen, te genieten van een warme douche of kop thee en droge kleren aan te trekken.

In de herfst laten de bomen hun bladeren los. Dat doen ze omdat ze dan in het voorjaar weer volledig tot bloei kunnen komen. Denk daar eens over na. Zijn er dingen/mensen in jouw leven waar jij aan vasthoudt, waar je niet blij van wordt, die jou belemmeren? Probeer deze dingen/mensen los te laten zodat ook jij weer tot bloei kunt komen.

 1. Volg eens een Mindful Walk cursus

5 weken achter elkaar 1,5 uur per keer naar buiten en werken aan een gezonde ademhaling, minder piekeren en meer genieten. Hoe slecht het weer ook is. Na een afsluitende meditatie kom je weer voldaan thuis.

Bovenstaande tips kunnen je helpen maar blijf je langer dan een paar weken somber en zie je het niet meer zitten? Neem dan contact op met je huisarts!

 

 

 

 

2 Reactie's
 • Anne
  Geplaatst op 09:12h, 23 januari Beantwoorden

  Aan deze tips heb ik zeker wat! Ga meteen even naar buiten nu. Zin in gekregen door het lezen van de tips.

  • Jolanda
   Geplaatst op 09:19h, 23 januari Beantwoorden

   Wat leuk om te horen Anne!

Geef een reactie