Blog: Wat zijn affirmaties?

Wat zijn affirmaties en hoe kun je er zelf mee aan de slag?

Tijdens mijn wandelcoaching maak ik graag gebruik van affirmaties.

Wat zijn affirmaties precies?

Affirmaties zijn een manier om je gedachten, je zelfbeeld, gezondheid en je zelfvertrouwen te beïnvloeden. Een affirmatie is een vorm van positieve zelfsuggestie. Affirmaties zijn korte bekrachtigende en positieve zinnetjes die je tegen jezelf zegt, als een soort mantra. Als je deze zinnen meerdere keren per dag blijft herhalen, hardop of in je hoofd, of als je ze vaker per dag opschrijft, ga jij je weer positief voelen. Hoe kan dat? Dat komt doordat je jouw gedachten als het ware manipuleert door vast te houden aan een bepaalde gedachte. Daarmee duw je negatieve gedachten naar de achtergrond en maak je plaats voor nieuwe positievere gedachten. Eigenlijk her-programmeer je dan je ‘mind’! Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Het vergt alleen veel oefenen en doorzettingsvermogen. Je kunt namelijk je ‘mind’ alleen maar her-programmeren door te herhalen en te herhalen en te herhalen………..

In het herhalen van de affirmatie ligt dus de kracht. Want daar waar je last hebt van een situatie, zijn het vooral jouw gedachten over die situatie die maken dat je je voelt zoals je je voelt. Die gedachten zorgen ervoor dat je steeds dezelfde keuzes blijft maken. Diezelfde keuzes maken dat je hetzelfde gedrag blijft vertonen. Daarmee creëer je steeds opnieuw dezelfde ervaringen en dezelfde gevoelens en emoties. Om die patronen in je leven te veranderen zul je je eerst bewust moeten worden van het feit dat je dat doet. Vervolgens kun je dat proces met behulp van affirmaties omkeren. Door bewust gekozen positieve zinnen, jouw affirmaties, te herhalen, in plaats van steeds de negatieve zinnen te herkauwen.

Hoe pak je het aan?

Schrijf de affirmatie die je wilt herhalen op een post-it en plak deze op verschillende plekken in je huis waar je regelmatig langskomt. Iedere keer als je langs de post-it komt word je aan de affirmatie herinnerd. Zeg de affirmatie een paar keer hardop als dat kan en anders zachtjes in gedachten. Je kunt ook een klein papiertje in je broekzak en/of portemonnee doen. Kijk wat voor jou prettig is en bij je past. Oké, met welke affirmaties kun je dat doen? Dat is per persoon verschillend. Vaak heeft het met zelfvertrouwen te maken. Tijdens de coaching bepalen we welke affirmatie voor jou het meest geschikt  is.

Persoonlijk

Als je mij al een beetje kent weet je dat ik overspannen ben geweest en in een burn-out heb gezeten. Ik wilde al een aantal jaren een carrièreswitch maken, maar wist niet precies in welke richting. Ik was al wel de film/tv-wereld uitgestapt, aangezien mijn job als productieleider vanwege de stress en de vele uren hard werken niet meer goed voelde. Doordat ik niet wist wat ik wilde, kwam ik uiteindelijk terecht in banen als P.A. en office manager. Voor mij een logische keuze: regelen en organiseren waren altijd mijn ding geweest en ik ben in die richting blijven doorzoeken.

Tijdens de burn-out besefte ik dat dat mij uiteindelijk niet gelukkig zou maken. Ik wist dat het beter voor me zou zijn om meer ‘out of the box’ te denken, maar als control freak en perfectionist is dat op z’n zachst gezegd best lastig ?. Niet weten wat me te wachten stond en moest maar kijken wat er op mijn pad zou komen en er vertrouwen in hebben dat het wel goed zou komen..

Om meer vertrouwen in de situatie te krijgen ben ik aan de slag gegaan met affirmaties. Mijn affirmatie was (en is nog steeds) “Ik sta open voor nieuwe inzichten en ik mag ervan genieten”. Nog steeds staat deze tekst op een post-it op mijn spiegel die in de hal hangt. Ik word er nog steeds aan herinnerd als ik er langs loop. Nu kan ik er om glimlachen. Wat heeft deze zin mij veel gebracht! Ik heb mijn gevoel gevolgd en het roer volledig omgegooid, erop vertrouwend dat het juiste op mijn pad zou komen. Doodeng, maar ik heb het gedaan en ik geniet er nog iedere dag van!

Welke affirmatie zou voor jou kunnen werken? Probeer het eens! Het is echt de moeite waard!

Geen reactie's

Geef een reactie